peemaa

joined 2 years ago
 

Erikoinen otsikko Hesarilta, kyse ei ole uskon asiasta, vaan siitä mitä oikeasti tapahtui. Kiina on estänyt asian selvittämisen, joten on mahdollista että tapahtumien kulku ei ainakaan vähään aikaan selviä millään varmuudella. Eikä proffakaan tossa sano että se uskoo kumpaankaan mahdollisuuteen, vaan pitä saatavilla olevan vertaisarvioidun tiedon perusteella laboratoriokarkausta epätodennäköisempänä.

Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapalahden mukaan tieteellinen todistusaineisto puhuu edelleen vahvemmin viruksen luonnollisen alkuperän puolesta laboratoriosta karkaamisen sijaan.

”Tämä arvio oli ollut Saksan tiedustelupalvelulla vuonna 2020 sen hetkisen tiedon valossa. Siinä mielessä tämä ei ehkä ole suuri uutinen. CIA:lla on siirretty viisaria tämän labralähtöisyyden puoleen, mutta vain jonkin verran. En tietenkään voi tietää, mihin näiden maiden tiedustelupalvelut nojaavat tietonsa. Mutta yleisesti ottaen se, mitä on julkaistu vertaisarvioiduissa lehdissä, ja tieto näiden virusten genetiikasta sopivat siihen, että tämä on luonnollista alkuperää oleva virus”, kertoo Vapalahti.

Ongelma tietenkin on et kun Kiina estää asian tutkimisen, kattavaa tietoa ei ole saatavilla. Jos Kiina pimittää tietoa labravahingosta ja sallii vain luonnolliseen alkuperään viittaavan tiedon päästä tutkittavaksi, on ihan normaalia että tutkittu tieto silloin tukee luonnollisen alkuperän teoriaa.

Vuonna 2023 American Society for Microbiologyn julkaisemassa laajassa katsauksessa tarkasteltiin molempia hypoteeseja viruksen alkuperästä. Perusongelmaksi mainitaan se, että laboratorioalkuperän aukoton todistaminen tai poissulkeminen vaatisi Wuhanin virologian instituutin työn läpinäkyvää tarkastelua, minkä Kiina esti.

Sinänsä sillä ei ole kovin väliä kumpi teoria, tai joku kolmas, on se mitä todellisuudessa tapahtui. Kaikissa tapauksissa Kiinan toimet aiheutti pandmian. Se oliko viruksen alkuperä labravahinko tai lähtikö se luonnosta tuodusta eläimestä torilla muuttaa Kiinan vastuuta vain vähän. Labravahingon perussyy olisi se että Kiina ei ole vastuullinen toimija siinä ympäristössä ja takistamattomia luonnosta tuotuja eläimiä ei pitäisi olla myynnissä torilla.

Merkittävin ero tämän tilanteen ja sen välillä että me tunnettaisiin tapahtumien kulku tarkemmin, on siinä että nyt ei ole mahdoliista estää samanlaisen tapahtumakulun toistumista globaalisti. Varotoimet olis varmasti aika erilaisia, jos tapahtumien kulku olisi varmasti tiedossa. Jos se mitä tiedetään on ehkä tämä, ehkä toi tai jotain muuta, siitä on hankala kirjoittaa turvallisuusohjetta.

Vapalahden mukaan toisenlaista alkuperää virukselle ei voida täysin sulkea pois, joten aukotonta todistusta pandemian alkuperälle tuskin koskaan saadaan. Näin ollen spekulaatiolle jää tilaa jatkossakin, ja tiedustelupalveluilla voi tietysti olla lähteitä, joista muilla ei ole tietoa. Bioturvallisuudesta on Vapalahden mukaan huolehdittava riippumatta pandemian alkuperästä.

Se on mielenkiintoista miten bioturvallisuuteen ei ole muodostunut samanlaista rajat ylittävää turvallisuuskulttuuria kun on esim. lentoturvallisuudessa tai ydinvoimaturvallisuudessa. Tai ainakaan se ei ole toteutunut Kiinan kanssa tässä tapauksessa. Ei liene mitenkään epävarmaa että me ollaan taas jokin pidemmän tai lyhyemmän ajan kuluttua uuden pandemian edessä. Olis aika typerää, jos sen perussyy olis sama kuin edellisen, mut sitä ei osattu varoa maailmanlaajuisesti, koska se ei ollu tiedossa.

 

Tavoite on, että EU:sta tulee uskottava, itsenäinen toimija myös puolustuksessa jo vuoteen 2030 mennessä. EU on komission mukaan ”aseistettava uudelleen” muuttuneen maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi.

Tärkein akuutti tavoite on jatkaa tukea Ukrainalle.

Jäsenmaita kannustetaan lainanottoon joustamalla EU:n velkasäännöistä. Maa ei joutuisi talouden tarkkailuluokalle, jos sen alijäämä kasvaa liikaa puolustusinvestointien takia.

Yksi keskeinen työkalu olisivat yhteishankinnat, joita EU-maat voisivat tehdä joko muiden jäsenmaiden tai esimerkiksi Britannian, Norjan tai Ukrainan kanssa.

En tiiä miksi Yle laitto EU:n uudelleen aseistamisen lainausmerkkeihin, sitähän se kuitenkin on, suurin osa jäsenmaista on päästäny oman puolustuksensa rapautumaan. Toinen on et kyl se maailmanpoliittinen tilanne muuttu jo vuonna 2014, kun Venäjä miehitti Krimin. Vaikka Trumpin toimet teki ongelmasta ilmeisemmän vasta nyt, ongelma oli jo olemassa.

Komissio mainitsee linjauksissaan seitsemän EU:n kannalta kriittistä kehitys- ja yhteishankintakohdetta.

Ensimmäinen on ilmatorjunta ja ohjuspuolustus

Toinen ovat tykistöjärjestelmät

Kolmas ovat ammukset ja ohjukset

Neljäs ovat droonit ja vastadroonijärjestelmät

Viides koskee infrastruktuuria

Kuudes liittyy kyberhyökkäyksiin ja elektroniseen sodankäyntiin

Seitsemäs koskee niin sanottuja ”isoja sotilaallisia kykyjä”

No eipä noiden puutteiden ulkopuolelle näytä jäävän juuri mitään. Jos nykynäkemyksen mukaan sodassa on 5 toimialaa; meri, maa, ilma, avaruus ja kyber, ni EU:n kriittisiä puutteita on nimetty kaikissa. Ja sit vielä pitäis pystyä toimimaan noissa kaikissa, eli puolalainen sotilas vastaanottaa tulta Liettuassa, englantilainen satelliitti paikantaa tulen lähtöpaikan, ja sit ranskalainen sotilas ampuu saksalaisen ohjuksen tulen lähtopaikkaan espanjalaisesta laivasta Ruotsin aluevesiltä. Sitä mitä Naton pitäisi jo nyt tekemään, mut ilman et siinä joka välissä on yhdysvaltalaista tekemässä diiliä.

Ensisijainen tavoite on vähentää Euroopan riippuvuutta muista maista, lähinnä Yhdysvalloista.

 

Maanantaina keskipäivään mennessä asiasta annetuissa lausunnoissa muun muassa tietosuojavaltuutetun toimisto, oikeusministeriö ja Oikeuskanslerinvirasto suhtautuvat esitettyihin muutoksiin varauksellisesti.

Tietosuojavaltuutetun mukaan muutokset eivät ole oikeassa suhteessa tavoitteeseen nähden, sillä 70 selvittämättömän rikoksen tapauksessa sormenjälkihaussa osumia voisi tulla vain 0,0000175 prosentissa haettavista tiedoista.

Oikeusministeriö kiinnittää huomiota samaan asiaan. Ministeriön mukaan esitysluonnoksen perusteella on epäselvää, ovatko hallituksen esittämät muutokset todella välttämättömiä.

Tietosuoja-asetuksen mukaan henkilötiedot on kerättävä tiettyä tarkoitusta varten eikä niitä saa käsitellä myöhemmin muilla tavoin.

Tässä pitää kans tietää et sormenjälkien tulkitseminen ei ole virheetöntä. Väärä positiivinen, eli väärän henkilön sormenjälki tunnistetaan tekijäksi, tapahtuu noin 0,1%:ssa (pdf) tapauksista. Toisinpäin, eli oikean henkilön sormenjälkeä ei tunnisteta, tapahtuu paljon useammin, 7,5% tapauksista. Se tarkoittais sitä että kun poliisi tutkii 4 miljoonaa sormenjälkeä, ne saa 40 000 osumaa, jokaista 70:tä avointa tapausta kohden.

Mielenkiintoisella tavalla itse poliisi ei ollut vielä puoliltapäivin antanut omaa lausuntoaan, vaikka ne pitäisi olla tänään perillä. Saa näkee onko tulossakaan.

Sisäministeriö on pyytänyt lausuntoa muun muassa keskusrikospoliisilta, poliisihallitukselta ja suojelupoliisilta, mutta näitä lausuntoja ei ollut annettu maanantaina keskipäivään mennessä.

 

Tiktok on vuosia vannonut tekevänsä kaikkensa nuorten suojelemiseksi ja sen estämiseksi, että käyttäjä ei joudu hyvin toisteisen sisällön pariin.

Yhtiö on kertonut tekevänsä yhteistyötä lääkärien ja tutkijoiden kanssa. Tiktokin mukaan pelkästään Euroopassa sovelluksen turvallisuudesta vastaa yli 6 000 ihmistä.

Erityisesti Tiktok mainostaa sovelluksen turvallisuustoimintoja, jotka ovat yhtiön mukaan tehokkaita. Tässä artikkelissa testaamme, pitääkö väite paikkansa.

Ylen MOT loi testiprofiilin, jonka käyttäjä oli 13-vuotias, jolle näytettyä sisältöä MOT tallensi, arvioi ja jonka näkyvyyttä MOT yritti muokata palvelun omilla työkaluilla. Vaikka MOT paineli "en ole kiinnostunut" -nappia testiprofiilille näytettyjen itsetuhoon liittyvien videoiden kohdalla, palvelu rajoitti niiden syöttämistä satunnaiseen vasta napin toistuvan painelun jälkeen.

Vasta 50 painalluksen jälkeen saamme Leon syötteen palautettua lähtötilanteeseen. Algoritmi tarjoilee videoita nyt laidasta laitaan. Vielä tällöinkin vastaan tulee satunnaisesti itsensä satuttamista käsitteleviä videoita.

Tmän jälkeen MOT yritti raportoida palvelun omien sääntöjen vastaista sisältöä.

Miten on mahdollista, että Tiktok on täynnä videoita, jotka rikkovat sen omia sääntöjä?

Leo ilmiantaa 20 videota raportoimalla ne. Odotamme viikon.

Lopulta vain yksi video poistetaan ja yhden näkyvyyttä luvataan rajoittaa. Peräti 18 videoon Leo saa vastauksen: ”Rikkeitä ei havaittu.”

Kokeilemme lopuksi, onko itsetuhoista materiaalia mahdollista löytää hakutoiminnolla. Tulos on järkyttävä: Tiktok alkaa tarjoilla 13-vuotiaalle Leolle hakutermiä onnistuneesta itsemurhayrityksestä. Itsetuhoisten videoiden löytäminen on erittäin helppoa.

Yritämme saada useiden Tiktokilla työskentelevien henkilöiden kautta vastauksia kysymyksiimme. Puolentoista kuukauden kirjeenvaihdon jälkeen yhtiö lopulta kieltäytyy haastattelusta.

Sama viivyttelytaktiikkaa käytti muuten myös Shein, kun MOT tutki miks niiden tuotteissa on käyttäjille haitallisia kemikaaleja. Voineekin olettaa et viivyttely on Kiinassa yleinen taktiikka, ehkä ne ajattelee et me länsimaissa ollaan niin kiireisiä et me ei jäädä odottamaan niiden vastausta.

Homma ei voi olla siitä kiinni etteikö Tiktok tietäisi mitä niiden palvelussa on, tossakin sisältöä yritettiin ilmoittaa niiden omalla työkalulla, mut ne teki jotain vain 10%:lle ilmoitetuista. Se ei enää mahdu oletukseen et niiden sisällönvalvonta on heikkoa, vaikuttaa pikemminkin siltä että haitallisen sisällön levittäminen on tarkoituksellista.

 

Kuuparka, joutuu tyytymään 4G:hen, vaikka ollaan muualla jo 5G:ssä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kuuhun tai mihinkään muuallekaan avaruuteen aiotaan pystyttää täysimittainen 4g-verkko.

Falcon 9 -kantoraketti laukaistiin Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta torstaina kello 2.16 Suomen aikaa. Raketti kuljettaa yhdysvaltalaisen Intuitive Machines -yhtiön kuusijalkaista Athena-kuulaskeutujaa.

Matka Kuuhun kestää noin viikon verran. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Athena laskeutuu Kuun etelänavan läheisyyteen ensi viikon torstaina.

Ilmeisesti kuuhun lähetetyt laitteet sit höpisee löydöksistään keskenään 4G:n yli. Tai lähettää toisilleen kissavideoita. Radiotien kannalta kuu ei taida olla sen kummallisempi paikka verkolle, sinne pääsy ja olosuhteet on laitteille hankalammat. Vaikka otsikko sanoo et se on Nokian, tarkalleen se on Nokian omistaman Bell Labsin suunnittelema verkko.

 

Itämerellä on havaittu uusi epäilty kaapelirikko. Asian vahvistaa Ruotsin rannikkovartiosto Svenska Ylelle. Kaapeli on tämänhetkisten tietojen mukaan rikkoutunut Itämerellä Gotlannin edustalla.

SVT:n tietojen mukaan kyseessä on Suomen ja Saksan välillä kulkeva kaapeli C-Lion 1 ja epäilty kaapelikatko tapahtui Ruotsin talousvyöhykkeellä Gotlannin edustalla.

[Ilmeisesti Ruotsin] Merivartioston mukaan on epäselvää, milloin epäilty kaapelikatkos tapahtui, mutta viranomainen on ollut tietoinen tapauksesta eilisestä lähtien.

Ei oo selvää onko kaapeli katkipoikki vai vaurioitunut jollain tavalla. Cinia ei ainakaan nyt kerro asiasta mitään, C-Lion 1 on Cinian kaapeli. Eiköhän asiaan tule päivän mittaan lisää selvyyttä.

 

[Tullin pääjohtaja Sami] Rakshitin oma ehdotus tilanteen ratkaisemiseksi on se, että EU:n ulkopuolisten eli niin sanottujen kolmansien maiden verkkokauppojen kanssa kuluttajat eivät saisi enää käydä suoraa kauppaa niin, että tavarat lähtisivät suoraan kolmansista maista paketteina asiakkaille.

Käytännössä Rakshitin ehdotus tarkoittaisi, ettei esimerkiksi Temu voisi toimittaa tuotteita suoraan suomalaisille.

Tämän sijaan Temun ja muiden kolmansien maiden kauppojen pitäisi rakentaa EU-alueelle oma maahantuonti ja varastot, josta tuotteet sitten lähetettäisiin ostajille.

Kolmansia maita on kovin erilaisia, vaikka joku Kiina vie mielellään mitä vaan vaarallistakin kuluttajille, vois olettaa että joku Japani tai Australia on tarkempi tuotteistaan. Pelkän Kiinan tuonnin ohjaaminen EU:n kautta ei varmaan onnistu, kun säännöt pitäisi olla samat kaikille.

Sitten noiden t-paiton ja epäaitojen korujen lisäksi joku voi maahantuoda vaikka sanoma- tai aikakausilehtiä. Niiden kierrättäminen EU-varaston kautta voisi vaikuttaa aika erikoiselta. Mut, muuten vois olla ihan pohdinnan arvoinen avaus.

Ennen sisämarkkinoita, Suomessakin tutkittiin myynnissä olevia tuotteita ettei ne vaaranna kuluttajaa. Nyt se ei onnistu yksittäistuotujen tuotteiden osalta, koska paketti menee kuluttajalle, eikä varastoon, mistä tulli voisi pyytää testikappaleitaan.

Varastoimalla tuotteet EU:n alueelle tulisi samalla pidettyä huoli et niistä on maksettu kaikki tarpeelliset verot ja muut maksut.

Sen sijaan, että verkkokauppa lähettäisi kymmenentuhatta Superman-pakettia suoraan asiakkaille, tuo määrä toimitettaisiin EU:ssa olevaan varastoon. Sieltä viranomaiset voisivat tarkastuksilla tarkastaa tavaran laadun suurissa kaupallisissa erissä.

”Näin voidaan varmentaa laatu. Yksittäisten pakettien kohdalla ei voida.”

Vastaavasti raskasmetallipitoisuudet voi selvittää esimerkiksi polttamalla tuotteen. Sitä ei yksittäisen postipaketin tapauksessa ole tarkoituksenmukaista tehdä, koska tuote tuhoutuu, Rakshit selittää.

 

Helsingin kaupungin asuntojen (Hekan) hallitus on keskiviikkoaamuna päättänyt vuokrankorotuksista.

Korotukset ovat poikkeuksellisen suuria. Korotuksista päätettiin esityksen mukaisesti eli keskivuokra on ensi vuonna 12 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2023.

Vuokrankorotukset vaihtelevat kohteittain. HS:n tietojen mukaan vuokrankorotus ylittää 15 prosentin rajan kuudessa kohteessa. Yleisin vuokrankorotus ensi vuonna on 11–12 prosenttia. Tällaisia kohteita on 130 kohdetta Hekan 496:sta kohteesta.

Isoimmat korotukset on tulossa niihin kohteisiin, joissa on tehty peruskorjauksia.

Ittellä on kaupungin normaalihintainen vuokra-asunto. Ne on nostanu sen jo kallista vuokraa vuosittain, joten ei odota et norminostoa kovempaa olis tarjolla. Mut, noilla joilla on noita maltillisemmin hinnoiteltuja asuntoja, voi olla hankalat ajat edessä. Varsin ikävästi vielä niin et jos on juuri korjatussa asunnossa tai talossa, sen hinnannousu on jyrkempi.

 

Vuoden 2020 selvityksen perusteella Helsingissä on noin 30 ajoneuvoliikenteen käytössä olevia siltaa, joiden kunto määritellään erittäin huonoksi.

Karkean arvion perusteella lukuisilla silloilla peruskorjaus on jo merkittävistä myöhässä, eikä niiden korjaaminen ole enää kannattavaa. Sillat on siis purettava ja rakennettava uudestaan. Tällaisia siltoja oli vuoden 2021 lopussa yhteensä 17.

Kaksi vuotta sitten tehdyssä selvityksessä siltojen peruskorjausten myöhästymisen laskettiin aiheuttaneen jo 40 miljoonan euron lisäkustannukset.

Summa kasvaa noin kuudella miljoonalla eurolla vuodessa, ja tätä menoa peruskorjausvajeen poistamiseen tarvitaan 10 vuoden kuluttua jo 100 miljoonaa euroa.

Noi tarkoittanee et kaksi vuotta sitten korjausvelka oli 40 miljoona sa nyt se on 52 miljoonaa ja 100M€ ylittyy jo kahdeksan vuoden kuluttua, eli 10 vuotta arvion tekemisestä.

Ilmeisesti investointien rahoitus on syönyt infran ylläpidon rahoitusta. Eli kun kaupunki on raknetanut uutta, se on tehty jo rakennetun ylläpidon kustannuksella.

Vanhan rakennuskannan ylläpidon sijaan Helsingissä on satsattu viime vuosina kasvuun. [Helsingin tekninen johtaja Kari] Pudas myöntää, että kunnossapitoa rahoitetaan niukemmin kuin investointeja.

”Tällä hetkellä kaupunkia kehitetään kunnianhimoisesti, ja investointien rahoitus on isossa kuvassa paremmalla tolalla. Samalla kun kaupunki kasvaa, lisääntyy myös kunnossa pidettävän infran määrä eli esimerkiksi kadut ja viheralueet”, Pudas toteaa.

No onpa taas valintoja tehty.

 

Kesäkuussa 2020 havaittuja halkeamia kuvailtiin tuolloin vakaviksi. Sillan vaurioita selvitettiin heti tämän jälkeen laajemmin. Silloin todettiin, etteivät sillan vaurioituneet välituet ole enää pohjoisreunaltaan riittävästi tuettuja.

Aika hyvin ne on saanu kuitenkin sillan tilan pidettyä salassa. Nääkin tiedot on tullu esiin vasta kun HS "sai asiakirjoja".

HS uutisoi maanantaina, että Kulosaaren sillan korjauksen osalta päädyttiin kaikista pahimpaan skenaarioon: purkamaan silta ja rakentamaan tilalle uusi.

Eli silta pitää purkaa. Suunnitelma lienee että ne purkaa sen puolikkaina, niin että pystyyn jääneellä osalla, ja myöhemmin, uusiksi rakennetulla osalla voi kulkea. Sillan ylittää päivittäin 50k autoa, eli keskimäärin 34 autoa minuutissa. Mut tietenkään se ei hajaannu tasaisesti kaikille tunneille.

Saas näkee millanen sotku siitäkin tulee.

 

Väitettyä halukkuutta on mainostettu jo viime vuoden lopulla, mut se ei ole muuttunut hallin myymiseksi. Kun ne ei myyny hallia aiemmin, pakotteet niden ympärillä on ehtiny muuttua, joten Suomi ei voi enää antaa lupaa hallin kaupalle, vaan myös muiden maiden pitää hyväksyä se.

Nyt poikkeusluvan myöntäminen ei kuitenkaan ole enää suomalaisviranomaisten käsissä, sillä EU:n pakotelainsäädäntö muuttui toukokuun lopussa.

Ulkoministeri Elina Valtosen (kok) erityisavustajat selvittivät, että mikäli areenan myyntineuvottelut edistyvät, ulkoministeriöllä on tahtotila hakea jatkoaikaa jo aiemmin voimassa olleelle EU:n poikkeusluvalle.

Käytännössä näin tapahtuisi seuraavan pakotepaketin valmistelun yhteydessä, ilmeisesti vielä tämän syksyn aikana.

Jos hallin myyntihalut ei pääty hallin myymiseen, valtio voi pakkolunastaa hallin, mut siihen kuluu aikaa. Aiemmin oli puhetta hallin lunastamiseen tähtäävän lain valmistelusta, mut nyt näköjään olemassaolevan lain käyttämisestä.

Ministeriö valmistautuu koko ajan myös siihen vaihtoehtoon, etteivät venäläisomistajat myy areenaa. Silloin käytännössä puhuttaisiin lunastuslain nojalla tehtävästä pakkolunastuksesta.

Tätä ratkaisua ei kuitenkaan toivota, koska prosessi voisi kestää valitusaikoineen jopa 1–2 vuotta.

Tämä lienee perusvaihtoehto ja vapaaehtoinen myynti lisävarustemalli.

 

Uuden pikaratikan liikenne aloitetaan lokakuussa Itäkeskuksen ja Keilaniemen välillä.

Alun perin säännöllisen liikenteen oli määrä alkaa vasta ensi vuoden kesällä.

Toimittajat oli jo kertaalleen kutsuttu mediainfoon runsas viikko sitten, mutta info peruuntui, kun koeajossa ollut raitiovaunu suistui raiteilta infoa edeltävänä yönä.

Bussi 550 on kuljettanut noin 40 000 matkustajaa vuorokaudessa. Raide-Jokerin eli raitiolinjan 15 matkustajamäärä voisi nousta 90 000 matkustajaan vuoteen 2030 mennessä.

Artikkelissa ei näyttäny lukevan kuinka monta matkustajaa ne voi kuljettaa aluksi. Toivottavasti 550 pysyy sen rinnalla, kunnes Raide-Jokeri saa ainakin samat matkustajaluvut tauluun.

Noissa on myös merkittävä uusi asia, eli jalankulkijan pitää väistää pikasporaa ylityspaikoilla.

Ylityspaikka on raitiotien ylitykseen tarkoitettu kohta, jossa jalankulkija on väistämisvelvollinen raitiovaunuun nähden.

Pikaratikan ylityspaikan tunnistaa siitä, että raiteiden ylityskohdasta kadun pinta on ruskeansävyistä betonia.

Eipä siinä toisaalta ole suojatienkään merkkiä, joten havaintokykyisimmät ainakin tajuaa olevansa jollain muulla kuin suojatiellä. Saas näkee miten sit käytännössä menee.

view more: next ›